Shares

What Are The Questions Asked in Digital Marketing Interview? Year 2021

by Bharat Arora · Updated October 2, 2021

In this post, you are going to learn about the questions that are asked in digital marketing interviews.

AND

You will get all the answers to all the questions related to digital marketing and other subcategories.

Let’s dive in…

Digital Marketing Interview Questions

Q1. Explain Digital Marketing?

Ans: Digital marketing is all around the tactics for brand marketing through online channels.

It includes several techniques like Email Marketing, SEO, SEM, Link Building, Affiliate Marketing, PPC, etc.

Q2. What are the main types of Digital Marketing?


Ans: Various Digital Marketing aspects are –

  • Email Marketing
  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • E-commerce Marketing
  • Social Media Marketing

Q3. Name some helpful Digital Marketing tools.

Ans: Helpful digital marketing tools are:

  • Google Analytics
  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Crazy Egg Heatmaps
  • Google Trends
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • Submit Express Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • SEMrush
  • Buffer App
  • Ahrefs
  • Buzzsumo
  • AdExpresso
  • MailChimp
  • Unbounce

Q4. What are the three elements of Digital Marketing?


Ans: The three elements of Digital Marketing are-

  • Traffic
  • Sale
  • Insights

Q5. What pulled you to the Digital Marketing sector?

Ans: By asking this question, the interviewer needs to know your dedication to the industry. Therefore, it is crucial to show total commitment and passion for the industry.

Talk about the potential you feel that Digital Marketing has in the coming and long-term future.

It would show that you’re well-read and updated about your preferred field.

Q6. How will your experience serve our Digital Marketing business?

Ans: Here, you must talk about your own experience and how your skills will profit the company.

Try to concentrate on your unique strengths and talk about what makes you distinct from the other candidates.

You must talk in terms of skills, knowledge, and experience you have gained so far.

Q7. Do you think Traditional Marketing practices will be replaced by Digital Marketing soon?

Ans: This specific question would expose the level of your professional learning.

You should surround your answer with personal evaluations, don’t just go with what you have heard.

We can securely say that it is doubtful that Digital Marketing will completely replace traditional marketing in the upcoming future.

Instead, marketers are combining both platforms to optimize their plans for maximum Return on Investment(ROI)

Instead of replacing one another, both traditional and digital marketing is now becoming complementary to each other.

Q8. Do you recognize the latest Digital Marketing trends?

Ans: Here are some of the Digital Marketing trends

  • Voice Search
  • Augmented and Virtual Reality Marketing
  • Smarter Chat
  • Live Videos
  • Engagement-Based Email Marketing
  • Content Personalization
  • Browser Push Notifications

SEO Interview Questions & Answers

Q1. What are the most practical ways to improve traffic to your website?

Ans: The most practical and effective ways to improve traffic to your website are-

  • Paid search
  • Content marketing
  • Display advertising
  • Writing brief headlines
  • Content optimization
  • SEO activities
  • Targeting long-tail keywords
  • Guest blogging
  • Email marketing
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking internally

Q2. Define SEO.

Ans: Search Engine Optimization(SEO) increases the quantity and quality of website traffic by increasing the visibility of web search engine users.

SEO is getting traffic from the editorial, organic, or natural search results on search engines.

Q3. Explain keywords in Digital marketing? How important is it for SEO?

Ans: A keyword is the most fundamental element of Search Engine Optimization(SEO).

Users use keywords to search for a service or product on the internet.

Keywords are the heart of all your SEO efforts.

They are essential for more excellent rankings in the search engine result pages.

It is required to make your website SEO optimized for keywords that are appropriate to your business.

It would help your website’s pages rank higher in search engines, making it more straightforward for people to discover your website.

Q4. What are the critical places where you can apply keywords to optimize your site ranking?

Ans: For better page ranking, we can use keywords in the following places:

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta tag
  • Web page content
  • Headlines
  • Body text

Q5. What are the various types of SEO?


Ans: White hat SEO: The most widespread SEO technique utilizes techniques and methods to increase search engine rankings. White hat SEO uses techniques like link acquisition, high-quality content, restructuring, and website HTML optimization. With White hat SEO, you can expect stable growth in your rankings on Google.

Black hat SEO: It abuses the various flaws in the search engine’s algorithms to get high rankings.

The Black hat SEO techniques don’t comply with the set guidelines of search engines. The black hat methods are link spam, keyword stuffing, hidden text, and hidden link. Using these techniques, you can expect fast but short-lasting improvement in ranks.

Grey hat SEO: Grey hat SEO is not white nor black. It instead combines both. It is a change from black SEO techniques to white SEO techniques and from white SEO techniques to black SEO techniques.

Q6. What are on-page and off-page optimization?


Ans:

On-page

  1. It relates to factors that you can optimize on your website to grow traffic.
  2. The primary elements involved in on-page optimization are – Title of the page, Meta description tag, URL structure, Optimized Image with alt tags, High-quality content, Optimized internal links.

Off-page

  1. Off-page SEO is all about your online reputation. It involves acquiring backlinks for your page from the authority sites in your niche.
  2. The main elements involved in off-page optimization are acquiring Backlinks, Leveraging social interaction with your site, Promoting your content via social channels, Adding social book markings, and Guest Blogging.

Q7. What’s the strategy you are following to rank a keyword?

Ans: Ranking for a keyword is a continuous process.

You won’t get the results you want 100% of the time, especially if the keyword you’re attempting to rank for is popular.

But content marketing and SEO practices like keyword research, checking out the rivals, imagine the content, optimizing for your keyword, etc., can assist you with the Google rankings.

Q8. What are the various effective ways to improve traffic to your website?


Ans: The most effective and popular ways to increase traffic to your website are-

  • Display advertising
  • Paid search
  • SEO activities
  • Content marketing
  • Writing crisp headlines
  • SEO activities
  • Content optimization
  • Guest blogging
  • Targeting long-tail keywords
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking Internally
  • Email marketing

PPC Interview Questions & Answers

Q1. Define Pay Per Click advertising or PPC?

Ans: In PPC or Pay Per Click advertising, advertisers pay the publisher (Owner or Host of the site) when someone clicks the ad.

Q2. What can be the ideal approach for efficient and effective PPC ad campaigns?

Ans:

  • Add more PPC keywords to open up the reach
  • Break ads into smaller parts to have a better Click Through Rate (CTR)
  • Review of non-performing keywords
  • Improve landing pages to align with search queries
  • Improve the relevancy of the campaign by adding negative keywords

Q3. Name some Pay-Per-Click (PPC) tools?


Ans:
  • SEMrush
  • Optimizely
  • Keyword Planner
  • Unbounce
  • Adwords Wrapper
  • Adwords Editor

Google Adwords Interview Questions & Answers

Q1. Explain how Adwords work.

Ans: Google Adwords lets businesses target users on two principal networks – the display and the search network.

On the search network, advertisers place bids on the appropriate keywords.

It gives them a display of their advertisements to users who insert those keywords into Google as a search query.

Q2. Explain Google Adwords Remarketing.

Ans: Google Adwords Remarketing is a targeted marketing strategy that assists the marketers in reaching out to people who visited their website in the past but did not complete the purchase.

Remarketing helps target the correct people at the best time with the precise ad.

It helps increase conversion rates as the past site visitors may already be familiar with your brand and turn into prospective customers quickly.

Q3. What is the characters limit in Google Adwords Ads?

Ans: In the headlines and sub-headlines, you cannot use more than 30 characters, and the descriptions should be 90 characters.

Q4. Name some of the Google Adwords ad extensions?

Ans:

  • Call extensions
  • Callout Extension
  • Promote extension
  • Structured snippet extension
  • Sitelink extension
  • Affiliate location extension
  • App extension

Social Media Interview Questions & Answers

Q1. How to use social media for marketing?

Ans: Social media marketing requires creating content and sharing on social media platforms to accomplish your branding and marketing goals.

It has various activities like posting videos, images, and other content that encourages audience engagement.

Social media marketing can help you build conversions, improve website traffic, increase brand awareness, and improve communication and interaction with target audiences.

Q2. What key performance indicators(KPI) do you use in social media reporting?

Ans: The popular key performance indicators (KPIs) in social media reporting are –

  • Reach
  • Engagement
  • Leads
  • Likes
  • Conversions
  • Shares
  • Brand mentions
  • Traffic data
  • Active followers

Q3. Describe the process of Facebook Marketing?

Ans: For Facebook Marketing, sharing valuable content related to possible consumers is your most potent play.

You can make a Facebook Marketing plan by determining your audience, setting goals, posting exciting content, creating a business page on Fb, and including Facebook ads.

Email Marketing Interview Questions & Answers

Q1. What do you know about Email Marketing?

Ans: Email marketing is a compelling Digital Marketing strategy of sending emails to target leads and clients.

Effective marketing emails switch leads into customers and turn one-time buyers into loyal buyers.

Just an Advice

In your interview, be it for Digital Marketing, or anything be sure to praise or appreciate some of the company’s work that may have stood out for you or why you would want to work for them.

If they were perfect, they wouldn’t need you! Assure that you have done extensive research on the firm, but at the same time, don’t be hesitant to criticize their current marketing strategies or highlight areas for growth.

Share your personal experiences and any other questions that you may have encountered in some interviews.

Also, please feel candid about reaching out to us if you are interested in any IT training or Internship program.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Our Training Course Specialist for: